Inspiration

Остров Света Анастасия

остров света анастасия

Всичките истории свързани с остров Света Анастасия разказват за страховити бури и огромни морски вълни, които ревностно бранят малката земя от натрапници. Именно тези летни бури бяха и причината, поради която ми отне толкова време, за да стигна до перлата на Бургаския залив.

Две години, няколко отменени резервации заради лошо време и ето че в първия ден от велкиденските празници решихме отново да се пробваме да се озовем на китният остров.

 

остров света анастасия бургас

Разбира се, ненаспана, не пила кафе и очевидно закъсняваща със сравнително леки дрехи за времето, но пък доволно крачеща с фотоапарата в ръка успях да се кача на кораба “Анастасия”. И не само! Но и успях да ни направя селфи от огледалната фасада на сградата на Морската гара. SO MUCH WIN!

За огромна моя радост, барът на корабчето “Анастасия” предлагаше разни напитки. Но кой ти гледа екстрите, когато организмът ти желае да бъде заредено с гореща, черна и тонизираща течност. След редица снимки от палубата слязохме да се скрием от морските ветрове на топло и си взехме първата доза кофеин за деня. И ето, че не успели даже да си допием кафето видяхме и приближаващата се към нас късче земя.

 

остров света анастасия бургас

Истинските легенди

Първото нещо, което ти грабва вниманието в далечината е знакът с обърнатата котва. Тези, които са запознати с пленителните истории на остров Света Анастасия, веднага го асоциират с пирати и бандити. Реално, обаче, този символ те посреща от далече, за да те предупреди, че не можеш да се закотвиш на острова. Буквално – защото има шанс да засегнеш подводните кабели, тъй като островът е електрифициран, преносно – защото това място е било и винаги ще бъде просто временно убежище на приключенските души.

Разбира се що за легенда без заровено от загинал пират златно съкровище? Според нея, островът бил нападат от пирати, когато на него имало манастир. Молитвите на монасите на Света Анастасия им помогнали, като светицата чула им молитвите и изпратила силна буря, която успяла да потопи пиратския кораб. Останки му се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видени и до днес.

 

остров света анастасия бургас

НА ОСТРОВА

На самия остров Света Анастасия можете да откриете църква, ресторант, къща за гости, музей и лекарна. Самият фар се вижда от всеки ъгъл на заобиколената от четирите си страни малката земна площ, която може да се разходи за 10 минути. Интересен факт от историята на острова е, че той е бил някога затвор и там са били заточени 132-ма комунисти и земеделци. Именно за това, Света Анастасия е позната и с името Болшевишкия остров.

остров света анастасия бургас

За едни затвор – за други бягство от реалността.

През 60-те години на 20ти век островът става център на бургаската бохема. Големият поет Христо Фотев е бил един от главните посетители на малкия рай. На въпроса, какво толкова правят дни и нощи на този малък остров той отговарял, “Ядем миди, плюем бисери”.

И говорейки за миди, силно препоръчвам да пробвате и кухнята на ресторант “100 години назад”. Менюто им има основно морски предложения, абсолютно в духа на островитянството. А някои от масите имат страхотна гледка през малките си прозорчета към морето.

На връщане към корабчето минахме и през Лекарната, от където си взехме чай за из път. В този ветровит ден ароматните билки успяха да ни стоплят. Това последно удоволствие ни накара да си оставим за малко фотоапаратите настрани, да се спрем и да погледнем отново към морето.

Слънцето така и не пожела да се появи.

Небето – толкова безизиразно, изглеждаше като бяло платно, на което тепърва има какво да се изрисува. И наистина, същата вечер светкавици го обагриха, а гръмотевици го озвучиха.

Кехлибарената течност сгряваше пръстите ни като едно мини слънце налято в чаша. Отпихме и последната глътка – вкусът на всички билки на острова смесени в дъх на букет от надежда, спокойствие и наслада от живота.

остров света анастасия бургас

Впечатляващ малък остров!

Връщайки се към Бургас, се замислих колко много история пази в себе си това малко пространство. Колко интересни разкази е чуло, колко съдби е спасило и колко е взело. Островът е бил гостоприемник на стотици авантюристични натури – случайно и неслучайно озовали се на него. Сега, той е и любезен домакин на романтичните морски души, които като Хемингуей вярват, че провинцията се шири на там, където няма море.

Остров Света Анастасия ще трябва да ме посрещне поне още веднъж. Този път бреговете й ще прегърнат пристигащото корабче с ярките летни слънчеви лъчи и с топлината на започващ се диалог между двама добри познати.

остров света анастасия бургас

остров света анастасия бургас

остров света анастасия бургас

 

остров света анастасия бургас

остров света анастасия бургас

остров света анастасия бургас

остров света анастасия бургас

 

остров света анастасия бургас

остров света анастасия бургас

остров света анастасия бургас

остров света анастасия бургас

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.