Uncategorized

Модни престъпления ли са репликите?

Ментето е демоде!

Не, не ме разбрахте правилно – думанта “менте” е абсолютно ‘OUT’, а новото ‘IN’ са така нареченире “реплики”.
Каква е разликата, се питате, межу двете?
Менте се наричат фалшивите продукти, които са абсолютно огледално изкопирани от марковата стока, а репликите са продуктите вдъхновени от оригиналния модел, които имат сходен дизайн и материал.

Разбира се това е само на теория. На практика обаче, няма никаква разлика между двете думи, защото много “фалшивки” се продават като “реплики”.
Магазините са се напълнили с изкопирани модели на маркови дрехи и въпреки, че има стриктен закон, който би трябвало да се регулира от митниците и КЗП, правото на търговската марка е нарушена не само от онлайн сайтове за пазаруване, но и от сумати “бутици”, които предлагат реплики на дрехи, обувки и аксесоари.

ЗАКОН за марките и географските означения

Чл. 81. (Попр. – ДВ, бр. 82 от 1999 г., изм., бр. 43 от 2005 г., бр. 73 от 2006 г.) (1) Лице, което използва в търговската дейност по смисъла на чл. 13 стоки или услуги, означени със знак, идентичен или сходен на регистрирана марка, без съгласието на нейния притежател, се наказва с глоба от 500 до 1500 лв., а едноличните търговци и юридически лица – с имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв.

 

Наказателен кодекс

Чл. 172б. (Нов – ДВ, бр. 75 от 2006 г.) (1) Който без съгласието на притежателя на изключителното право използва в търговската дейност марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно, обект на това изключително право, или използва географско означение или негова имитация без правно основание, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.

 

Уха … Законодателството се оказа, че има становище и стого наказва нарушителите. Поне така изглежда черно на бяло. И докато кодексът се използа за подпиране на маси, репликите се множат, а простосмътните успяват да се доберат до копия на висококласни марки (предимно) като Prada, Louis Vuitton, Chanel, Dior и т.н.

Е поне разбрахме, че продаването на фалшификати е противозаконно.

След като вече разграничаваме менте от реплика, да погледнем от практичната и морална страна на нещата.

1. Не си мислете, че ще залъжете някого! 
Винаги, винаги, винаги си личи, че не е реалният айтъм. Повярвайте, само от изработката на дрехата или чантата веднага се разбира дали е TЯ или е фалшив продукт, направен от тродулюбивите ръчички на някой китаец, независимо на колко места по него пише “Made in Paris” и е обсипан от логото на “марката”. Не оставайте да ви лъжат и да пробутват нискокачетсвени продукти на прекомерно високи цени. А ако ги носите, за да залъжете околните и до сега сте се мислили, че никой не ви е разконспирирал – махнете си замъглените диоптрични очила и ги забършете. Фалшивото смърди от километри и модните манияци го усещат от далече!

2. Така не спестявате!
Високите цени са главната причина, поради която хората решават да се снабдят с репликата. Ако става въпрос за някоя рокля или сако, която е хипер-модерна в момента и след няколко месеца ще отшуми славата и на ултра-лукс, няма нищо лошо, да си купите репликата и или да си ушиете в някое ателие същия дизайн. Но нещата не стоят по същия начин, когато става дума за обувки и чанти.
Повечето модни къщи използват естествена кожа за чантите и обувките си. Знам, че изглежда изгодно да дадеш 200$ вместо 1000$ за чанта под марката на “Louis Vuitton”, но наистина ли ви се струва добра покупка – 200$ за пласмасова чанта, на която просто пише “LV”. Нека да не забравяме, че цените на чантите и обувките не са толкова високи, както повечето си мислят, само заради марката – това е високо качествен продукт, зад него стои история, идея, създадена е от истинска кожа и има прецизна изработка. Именно заради това е и дълга и добра инвестиция. Докато чантата, за която сте дали по-малко пари, ще бъде ползвана максимум година и половина, защото тя ще се начупи, ще се разкъса и няма да изглежда като за 200$.

3. Престиж или практика
Ако купувате фалшивото само заради престижа …. чакайте … в това нямаше никаква логика.

Има хора, които обичат да колекционират и от тази гледна точка, за тях марката е от значение. Имам приятели, които колекционират кецове или винтидж бижута и за тях е важно да се снабдят с оригиналите. Фалшивият продукт няма как да носи престиж и възхищение, а тъкмо обратното. Но освен самозалъгването, ниското качеството и незаконноста, в цялото купуване-продаване на копия на маркови продукти, няма какво друго да ви препъне. Много често магазините като Zara и HnM частично копират модели от висшата мода и ги пускат на комерсиалния пазар. Всъщност няма нищо лошо да носиш някое копие от високия клас марки, стига да не се представят под името на самата марка. Така може да се снабдиш с хубава дизайнерска дреха на сравнително добра цена.

И в крайна сметка – за или против репликите и ментетата?
Отдавна “Dolce and Cabbanna” и “Channele” са изчезнали от пазара. Сега нискокачествените копия се продават под “реплики”, което често подвежда клиента.

Силно подкрепям купуването на винтидж дрехи и аутлети. Първо – не атакуват драстично джоба, второ – наистина са маркови и трето – в повечето случаи са и по-хубави от новите дизайни на марките.

Под секрет ще споделя, че в гардероба ми се намират 2 чанти с фалшив принт, които скоро ще се снабдят с печат “FAKE” отгоре, защото ми харесва как изглеждат, а пък не смея да ги нося, защото просто се чуствам като лицемер като съм с тях под ръка.Какво е вашето мнение за ментетата? Носите ли реплики? Имате ли фалшиви продукти, които сте преобразили и ги носите, ако да – споделете като пратите снимка и текст с историята на айтема на имейл.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.