Inspiration

ME Click

“Без изкуството, жестокостта на реалността би направил света непоносим”е казал Джордж Бърнард Шоу и аз напълно го подкрепям.
 Колко от вас са се отдавали на разходки из града, ей така, за да си вземат чист въздух и опреснят мислите от механизираното ежедневие? Сигурна съм, че тези от вас, които са по-наблюдателни сте забелязвали едни интересни цветни рисунки по сивите, останали от времето на Живков, блокове или шантавите надписи в подлезите. За тези, които не знаят, това са ГРАФИТИ. Напоследък в речника ми се добавиха нови термини като “wall piece”, “throw up”, а думата БОМБА! придоби съвсем нов смисъл за мен. Главни виновници за това са момчетата от “MaronEbano Click” ярки личности от Бургас, с които се запознах по случайност на едно парти. Освен големи купонджии се оказа, че са и креативни артисти. 

Тъй като в повечето случаи графитите се приемат като проява на вандализъм и не се  толерират от гражданите се обърнах към Тодор Стоянов(RAVEO) и Валентин Еманоуилидис(OSCAR), за да  се опитам да ви покажа една друга гледна точка – какво представляват графитите и как самите графити артисти определят своята работа. Интервюто ни започна весело с много шеги, оплаквания от моя страна колко са ми неудобни обувките и странна вметка от страна на един от интервюираните, който заяви с тържествен тон: „Аз съм Oscar, повелителят на цифрите от 1 до безкрай!!!”


        Разкажете малко за себе си. С какво се занимавате? Какви са ви интересите?

Raveo: Аз съм на 26. Работя като монтажник на гипсо-картон, бояджия. Живея в Бургас. Изключително съм любознателен. Извличам информация от всичко, което видя и прочета, стига да ми грабне вниманието. Много ми е интересна Втората световна война. Гледал съм всякакви документални филми относно това време. 
Oscar: На 22 години съм. Изучавам Връзки с oбществеността в БСУ. Освен графити артист съм и любител фотограф. Всъщност имам много интереси, които в повечето време не са ми интересни. И чакам хубавото време за бири и плаж. 

             От колко години се занимавате с графити?
R: От 2001 се интересувам като цяло, а от 3 години по-сериозно се захванах да рисувам. 2008 ми беше първият старт благодарение на Dilom.
Оs: От 2003 за пръв път рисувах на стена, което междудругото още си стои, и от 2010 вече започнах да гледам на графитите по-сериозно.

        Откъде се запалихте?
R: От малък имах интерес и след като гледах на една хип-хоп група “Терор” – Графити се запалих. От там с един мой съученик се захванахме да рисуваме.
Оs: Аз още от малък се кефех на Hip-Hop-a, даже не знаех все още, че има различни стилове в музиката, а и обичах да рисувам. В последствие нещата се навързаха. През 2002 чух на DRS – Първи влак и видях, че има много голяма емоция в самата песен. Ставаше дума за графити.

        А двамата как сте се запознали?
Оs: Един познат ме заведе при Тошко, за да ми покаже той някои неща … и от там.


–       Oscar”,„Raveo … Откъде всъщност идват псевдонимите ви?
Os: Много пъти съм си сменял таговете и това ми е повлиявало и на стила, защото много неща съм изпробвал. А „OSCAR” някак си ми се появи в съзнанието.
R: Първият ми таг беше ELECETRIC. Доста време го използвах до преди да вляза в казармата през 2006 година.Там имах едно дискче с хип-хоп музика, и на него имаше едно RAVE парче, което ми хареса. Трябваше да го разчупя и сложих едно „О” накрая, както тогава беше модерно.

        Като стана дума, има ли тенденции в Графитите.
Os: Тенденции има както и в много други неща. Когато един стил бъде развит и интересен се появява нещо като вълна от други райтъри, които взаимстват от него и в последствие се получава нещо ново. Постоянно има по няколко стила на рисуване, които са в това положение, след това се заменят от нови интересни идеи.

        Oscar спомена за тагове … какво представляват те ?
R: Тагът е нещо като подпис, наименование … както художник, който подписва картините си.

Оs: Tова е името, с което ставаш известен или не. Tагът е от просто подпис до голямо и сложно парче, което носи същата дума. Mоже и да правиш хора/животни (т.нар. характери) и да се подписваш под тях. Това пак показва кой си.


–  A името MaronEbano Click” откъде ви хрумна ?

R: Докато рисувахме на една стена, аз Oscar и Dilom …общо взето бяхме нощни все още … беше ни останал само един тъмен цвят – MaronEbanoи всеки, на когото му потрябваше флакона казваше „Подай maronebanoто” без „марон”…и нали ни се наби в главите. След време като тръгнахме да правим втория ни клип ни трябваше и Logo и се сетихме, колко сме се забавлявали на гърба на испанската дума и така ни дойде идеята.

        Кои сте в „ME Click” ?
Os: Аз, Raveo, Mitzo, които сме си постоянно в Бургас. Dilom, който е в Берген, Норвегия и Quello – той е в Чикаго.        Не всички от колектива ви се занимават с графити.
Оs: Да. Mitzo единствено не се занимава с това, но много ни помага с готини фотографии и допълва екипа.
R: Също така помага много с реализацията на плановете ни.

        A какво е графити нивото в България?
Оs: Има момчета, които рисуват много добре и са на световно ниво, но нещата в България се движат много бавно.

        Печели ли се от това, което правите?
R: Като цяло да, доходоносно е!
OsПриложими са графитите в много сфери, но в България като че ли хората не се сещат за този вариант и като стане дума за пари се стряскат, а все пак това са време и усилия като всяка друга работа.
R: В България труда не се цени като цяло.

        Къде рисувате?
Оs: На места, където предполагаме, че няма да имаме проблеми.
R:Предимно в Бургас. На грозни места, които гледаме да освежим. Навсякъде стига да има стена с хубава повърхност.  Често хората да ни се кефят и подкрепят.
Os: Аз имам влечения към по-разбитите места да рисувам. Става много интересен контраст между порутената обстановка и свежите нови цветове.

        Имали ли сте проблеми с полицията?
R: Като цяло за мен графитите са повече като изкуство и гледам да нямам проблеми с полицията, макар че съм имал няколко незначителни.
Os: Случвало ми се е да прекрачвам границата, но не се е стигало до по-сериозни сблъсъци.
Bergen/Norway 2011


       Има ли преплитане на графитите и модата?
R: Влизат в много сфери – в модата, в музикалните клипове, видео игрите и филмовата индустрия.
Оs: Много графити крюта имат свои собствени фен линии. Има тенденцията writer-и да рисуват и да показват дрехи и аксесоари, които са на фирмите спонсори.

  Графитите като хоби ли са ви?
Оs: Графитите са единственото нещо, което не ми е омръзнало от толкова много време и ми доставят огромно удоволствие. Радвам се, че имам такова хоби, защото покрай тях се научавам и виждам много нови неща.
R: Вече от 10 години предимно мисля за това. Графитите заемат една сериозна част от живота ми. 

 – В какви Фестивали, изложби и конкурси сте участвали?


R: 2010 София – Графити фест.
    2011 Ямбол и Варна – Графити фест
    2011 София – Urban Creation
    2011 Norway /Bergen/ – Animal Spirit
    2012 Бургас – Включи града
В някои от фестовте съм участвал благодарение на Dilom и Esteo. 
През 2011 във Варна представях платно и по време на „Включи града“ също участвах и с платна.
Os: Аз освен „Включи града“, рисувах в Царево (2008), неофициално и беше … доста … драматично …

– Като за финал какво бихте споделили за бъдещите ви проекти?

– Имаме големи идеи, които се надяваме да се реализират, и ако се получат ще сте впечатлени. Иначе продължаваме да рисуваме, и който иска може да се присъедини и да се забавлява с нас.

Относно клиповете си момчетата казаха “Чрез тях искаме да покажем на хората как стават нещата и също така как се забавляваме като рисуваме”Можете да следите развиието на ME Click  и във Facebook страницата им: Maron Ebano Click


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.